Ze złożonej, wielopłaszczyznowej tematyki tak zwanych
wypadków grudniowych 1970 roku, tu tylko jeden temat, mianowicie ten, który
legł u podstaw rozruchów i krwawego stłumienia przez ówczesne władze. Owym
detonatorem był Cennik Detaliczny nr 3/70 na „Artykuły mięsne”. Określony tym
cennikiem wzrost cen średnio o 17% był kroplą, która przelała dzban
narastającego napięcia społecznego i w efekcie doprowadziła do wybuchu.
Cennik o którym mowa wchodził w życie z dniem 12 grudnia 1970
roku, w godzinach wieczornych, czyli po zamknięciu sklepów branży mięsnej.
Cennik ten miał aż 56 stron z czego 42 zawierały 933 pozycje i stanowiły cennik
właściwy. Pozostałe strony to załączniki dotyczące marż handlowych, cennik
zbytu, cennik zbytu żywca rzeźnego, oraz sprawy cen sprzedaży mięsa gospodarce
uspołecznionej i nieuspołecznionej z tak zwanego uboju gospodarczego.
Przypatrzmy się cennikowi właściwemu, bo to on wprowadził nowe
ceny, te które wchodziły w życie (w detalu) od 15 grudnia, czyli od wtorku bo
jak wiadomo w niedzielę i poniedziałki bezmięsne, sprzedaż praktycznie nie
istniała. Zmiany cen wprowadzało Zarządzenie nr 211/70 Państwowej Komisji Cen z
dnia 12 grudnia 1970 roku w sprawie cen detalicznych, tłuszczów zwierzęcych i
przetworów mięsnych oraz niektórych cen zbytu w przemyśle mięsnym. Regulował to
rozdział 1 tego zarządzenia. Zarządzenie te podpisał Przewodniczący Państwowej
Komisji Cen pan Karpiuk, minister Przemysłu Spożywczego i Skupu pan Gucwa oraz
Minister Handlu Wewnętrznego pan Sznajder.
Cennik opracowany był w sposób wyczerpujący i wszechstronny,
i nie pozostawiał żadnego marginesu dla dowolności w interpretacji. I tak
załącznik nr 1 określał ceny mięsa i tłuszczy, kiełbas i wędzonek, rolad i
wędlin plasterkowanych i porcjowanych,, wędlin sprzedawanych na gorąco i zimno,
kanapek z wędliną, a także wędlin regionalnych. Dalej cennik obejmował konserwy
mięsne, warzywno – mięsne i mięsno – warzywne w puszkach blaszanych oraz w
słojach, rolady i salcesony. Oddzielny fragment cennika obejmował wyroby
krwiste i kaszanki. Następny rozdział obejmuje artykuły garmażeryjne w podziale
na półfabrykaty z mięsa, wyroby gotowe (w podziale na rodzaj mięs). Cennik
obejmuje też mięso ze zwierzyny łownej i mięso królicze. Tu też podział na
przetwory, konserwy, podroby i pasztety. Dalej są rozdziały dotyczące drobiu i
przetworów drobiowych w podziale na rodzaje drobiu, z uwzględnieniem przetworów
świeżych i mrożonych, a także w podziale na drób cały i porcjowany, a także na
konserwy z tego mięsa. Oddzielny cennik obejmował mięso końskie i jego
przetwory. Na końcu cennika jest mięso niepełnowartościowe w podziale na
surowe, gotowane, podroby i tłuszcz kotłowy.
A oto kilkanaście przykładów zaczerpniętych z omawianego
cennika dla zilustrowania podwyżki. Świadomie prezentuję tu te asortymenty,
które cieszyły się największym zainteresowaniem klientów.
| 
Artykuł | 
Jednostka | 
Stara cena w zł  | 
Nowa cena w zł  | 
| 
Schab wieprzowy | 
1 kg | 
56 | 
66 | 
| 
Żeberka wieprzowe | 
1 kg | 
28 | 
32 | 
| 
Mięso wołowe bez kości | 
1 kg | 
42 | 
58 | 
| 
Mięso cielęce z udźca bez kości | 
1 kg | 
58 | 
74 | 
| 
Udziec barani | 
1 kg | 
27 | 
33 | 
| 
Wątroba wieprzowa | 
1 kg | 
36 | 
44 | 
| 
Słonina świeża | 
1 kg | 
36 | 
40 | 
| 
Smalec stołowy | 
opakowanie 250 g | 
7 | 
10 | 
| 
Kiełbasa toruńska | 
1 kg | 
60 | 
78 | 
| 
Kiełbasa krakowska sucha | 
1 kg | 
90 | 
110 | 
| 
Kiełbasa biała surowa | 
1 kg | 
50 | 
60 | 
| 
Parówki parzone | 
1 kg | 
54 | 
66 | 
| 
Boczek wędzony bez żeber | 
1 kg | 
40 | 
48 | 
| 
Szynka gotowana porcjowana | 
250 g | 
26,7 | 
30,7 | 
| 
Konserwa turystyczna  | 
puszka 200 g | 
11 | 
15 | 
| 
Pasztet popularny | 
puszka 160 g | 
6 | 
7,5 | 
| 
Konserwa "Luncheon Meat" | 
1 kg netto | 
54 | 
72 | 
| 
Gołąbki w sosie pomidorowym | 
słój 500 g | 
15 | 
17 | 
| 
Klopsiki w sosie pomidorowym | 
słój 350 g | 
16,5 | 
20 | 
| 
Głowizna wieprzowa prasowana  | 
1 kg | 
33 | 
36 | 
| 
Salceson wieprzowy wiejski | 
1 kg | 
26 | 
30 | 
| 
Kurczęta tuczone kl. I i ii | 
1 kg | 
40 | 
45 | 
Nowe ceny wprowadzone przed Bożym Narodzeniem 1970 roku
obowiązywały przez kolejne trzy miesiące. Na skutek dalszych protestów
społecznych między innymi łódzkich włókniarek zostały uchylone.
|  | 
| Cennik będzie lepiej widoczny jeśli zostanie otworzony w nowym oknie i powiększony. | 
|  | |
| 
 | 
 
Niezła dokumentacja, no no.
OdpowiedzUsuń