Ze złożonej, wielopłaszczyznowej tematyki tak zwanych
wypadków grudniowych 1970 roku, tu tylko jeden temat, mianowicie ten, który
legł u podstaw rozruchów i krwawego stłumienia przez ówczesne władze. Owym
detonatorem był Cennik Detaliczny nr 3/70 na „Artykuły mięsne”. Określony tym
cennikiem wzrost cen średnio o 17% był kroplą, która przelała dzban
narastającego napięcia społecznego i w efekcie doprowadziła do wybuchu.
Cennik o którym mowa wchodził w życie z dniem 12 grudnia 1970
roku, w godzinach wieczornych, czyli po zamknięciu sklepów branży mięsnej.
Cennik ten miał aż 56 stron z czego 42 zawierały 933 pozycje i stanowiły cennik
właściwy. Pozostałe strony to załączniki dotyczące marż handlowych, cennik
zbytu, cennik zbytu żywca rzeźnego, oraz sprawy cen sprzedaży mięsa gospodarce
uspołecznionej i nieuspołecznionej z tak zwanego uboju gospodarczego.
Przypatrzmy się cennikowi właściwemu, bo to on wprowadził nowe
ceny, te które wchodziły w życie (w detalu) od 15 grudnia, czyli od wtorku bo
jak wiadomo w niedzielę i poniedziałki bezmięsne, sprzedaż praktycznie nie
istniała. Zmiany cen wprowadzało Zarządzenie nr 211/70 Państwowej Komisji Cen z
dnia 12 grudnia 1970 roku w sprawie cen detalicznych, tłuszczów zwierzęcych i
przetworów mięsnych oraz niektórych cen zbytu w przemyśle mięsnym. Regulował to
rozdział 1 tego zarządzenia. Zarządzenie te podpisał Przewodniczący Państwowej
Komisji Cen pan Karpiuk, minister Przemysłu Spożywczego i Skupu pan Gucwa oraz
Minister Handlu Wewnętrznego pan Sznajder.
Cennik opracowany był w sposób wyczerpujący i wszechstronny,
i nie pozostawiał żadnego marginesu dla dowolności w interpretacji. I tak
załącznik nr 1 określał ceny mięsa i tłuszczy, kiełbas i wędzonek, rolad i
wędlin plasterkowanych i porcjowanych,, wędlin sprzedawanych na gorąco i zimno,
kanapek z wędliną, a także wędlin regionalnych. Dalej cennik obejmował konserwy
mięsne, warzywno – mięsne i mięsno – warzywne w puszkach blaszanych oraz w
słojach, rolady i salcesony. Oddzielny fragment cennika obejmował wyroby
krwiste i kaszanki. Następny rozdział obejmuje artykuły garmażeryjne w podziale
na półfabrykaty z mięsa, wyroby gotowe (w podziale na rodzaj mięs). Cennik
obejmuje też mięso ze zwierzyny łownej i mięso królicze. Tu też podział na
przetwory, konserwy, podroby i pasztety. Dalej są rozdziały dotyczące drobiu i
przetworów drobiowych w podziale na rodzaje drobiu, z uwzględnieniem przetworów
świeżych i mrożonych, a także w podziale na drób cały i porcjowany, a także na
konserwy z tego mięsa. Oddzielny cennik obejmował mięso końskie i jego
przetwory. Na końcu cennika jest mięso niepełnowartościowe w podziale na
surowe, gotowane, podroby i tłuszcz kotłowy.
A oto kilkanaście przykładów zaczerpniętych z omawianego
cennika dla zilustrowania podwyżki. Świadomie prezentuję tu te asortymenty,
które cieszyły się największym zainteresowaniem klientów.
Artykuł
|
Jednostka
|
Stara cena w zł
|
Nowa cena w zł
|
Schab wieprzowy
|
1 kg
|
56
|
66
|
Żeberka wieprzowe
|
1 kg
|
28
|
32
|
Mięso wołowe bez kości
|
1 kg
|
42
|
58
|
Mięso cielęce z udźca bez kości
|
1 kg
|
58
|
74
|
Udziec barani
|
1 kg
|
27
|
33
|
Wątroba wieprzowa
|
1 kg
|
36
|
44
|
Słonina świeża
|
1 kg
|
36
|
40
|
Smalec stołowy
|
opakowanie 250 g
|
7
|
10
|
Kiełbasa toruńska
|
1 kg
|
60
|
78
|
Kiełbasa krakowska sucha
|
1 kg
|
90
|
110
|
Kiełbasa biała surowa
|
1 kg
|
50
|
60
|
Parówki parzone
|
1 kg
|
54
|
66
|
Boczek wędzony bez żeber
|
1 kg
|
40
|
48
|
Szynka gotowana porcjowana
|
250 g
|
26,7
|
30,7
|
Konserwa turystyczna
|
puszka 200 g
|
11
|
15
|
Pasztet popularny
|
puszka 160 g
|
6
|
7,5
|
Konserwa "Luncheon Meat"
|
1 kg netto
|
54
|
72
|
Gołąbki w sosie pomidorowym
|
słój 500 g
|
15
|
17
|
Klopsiki w sosie pomidorowym
|
słój 350 g
|
16,5
|
20
|
Głowizna wieprzowa prasowana
|
1 kg
|
33
|
36
|
Salceson wieprzowy wiejski
|
1 kg
|
26
|
30
|
Kurczęta tuczone kl. I i ii
|
1 kg
|
40
|
45
|
Nowe ceny wprowadzone przed Bożym Narodzeniem 1970 roku
obowiązywały przez kolejne trzy miesiące. Na skutek dalszych protestów
społecznych między innymi łódzkich włókniarek zostały uchylone.
Cennik będzie lepiej widoczny jeśli zostanie otworzony w nowym oknie i powiększony. |
|
Niezła dokumentacja, no no.
OdpowiedzUsuń